Sterk Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Chiropractie: wat is het en hoe werkt een sessie

In tijden waarin we allemaal op zoek zijn naar meer natuurlijke benaderingen in onze gezondheidszorg, is chiropractie natuurlijk een van de opties.

 

Chiropractie maakt immers geen gebruik van geneesmiddelen of chirurgie bij de behandeling, en is bovendien zeer populair, gemakkelijk te vinden en zelfs voordelig in vergelijking met andere praktijken. Met andere woorden, het is een toegankelijke optie voor hen die een nieuwe weg naar zelfzorg zoeken.

 

Laten we hieronder beter begrijpen wat dit fenomeen van alternatieve geneeskunde is!

Chiropraxie: definitie en praktijk

Chiropractie vindt zijn oorsprong in 1985 opgericht door de autodidact Daniel David Palmer. In een notendop kunnen we zeggen dat chiropraxie gebaseerd is op het verband tussen de uitlijning van de wervelkolom en de functie van het lichaam.

 

Een van de grondbeginselen van de chiropractische geneeskunde is de overtuiging dat het lichaam zichzelf kan genezen als het de juiste ondersteuning krijgt. Met het gebruik van manuele spinale manipulatie, gelooft men dat de gezondheid van een persoon kan worden verbeterd zonder chirurgie of medicijnen

 

Chiropractors zijn eerstelijnsbehandelaars, wat betekent dat de patiënt geen huisarts hoeft te zien voordat de behandeling begint.

Hoe werkt een chiropractische sessie

In het kantoor zal de chiropractor Nijmegen uw medische voorgeschiedenis vragen, vitale functies bekijken, de krommingen en uw wervelkolom visueel inspecteren of gezondheidsindicatoren bekijken, om uiteindelijk een behandelplan op te stellen.

 

Terwijl de patiënt met zijn gezicht naar beneden op een speciale tafel ligt, brengt de deskundige uw wervelkolom met handen en ellebogen in de juiste stand en manipuleert de spieren en andere zachte weefsels die de wervelkolom ondersteunen om orthopedisch en neurologisch onderzoek te verrichten.

 

Na dit onderzoek zal de chiropractor Nijmegen u een definitieve diagnose van uw pijn kunnen geven en u de weg wijzen naar een follow-up met verdere sessies.

 

Als een chiropractische behandeling niet geschikt is, of als uw aandoening moet worden behandeld in samenwerking met andere gezondheidswerkers, zullen zij u doorverwijzen naar andere specialisten.

 

In veel gevallen kan chiropractie de primaire behandelingsmethode zijn, bijvoorbeeld bij rugpijn, en kan het ook een aanvulling zijn bij veel andere aandoeningen waarbij botten, spieren en gewrichten een rol spelen.

Wanneer zoek u een chiropractor Nijmegen?

Er zijn talrijke situaties waarin chiropraxie als een behandelingsweg kan worden beschouwd. Gewrichtspijn, spierpijn, pijn die u verhindert bepaalde dagelijkse functies uit te voeren en sport, zijn enkele aanwijzingen dat chiropractie kan helpen.

 

Het kan ook helpen bij hoofdpijn, nek-, rug-, onderrug- of beenpijn, overbelastingsblessures of sportblessures, artritis, bewegingsbeperkingen in de rug, schouders, nek of ledematen, naast andere symptomen van dezelfde orde.

Is chiropractie gevaarlijk?

Aangezien het om een activiteit van direct contact gaat, waarbij bepaalde delen van het lichaam steviger gemanipuleerd worden, bestaat er twijfel of chiropraxie gevaarlijk is en of er risico’s aan verbonden zijn.

 

Het is belangrijk te onthouden dat de chiropracticus een gespecialiseerde opleiding heeft genoten die hem in staat stelt een diagnose te stellen en de patiënt te behandelen zonder zijn integriteit aan te tasten. De praktijk houdt geen risico’s in voor de gezondheid omdat de bewegingen niet sterk genoeg zijn om de patiënt schade te berokkenen.

 

Chiropractie is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie en heeft veel gekwalificeerde professionals klaar staan om u van dienst te zijn met deze techniek die een van de meest populaire praktijken is op het gebied van alternatieve geneeskunde.