Sterk Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Wat is de juiste positie op een fiets?

Fietsen behoort zonder enige twijfel tot de meest toegankelijke én gezondste vormen an beweging die er zijn. Of je het nu doet met een splinternieuwe, traditionele fiets of tweedehands elektrische fietsen.

Als je zelf wilt beginnen fietsen en het juist wilt doen, is het wél van belang dat je goed voorbereid bent. Een van de zaken waar je best onderzoek naar doet, is de beste positie om in te fietsen. Waarom is dat nu zo belangrijk en welke factoren beïnvloeden welke positie het beste is tijdens het fietsen? Hieronder lees je meer! 

Wat is de beste positie om te fietsen?

Zolang je kunt fietsen, is er eigenlijk weinig dat je mis kunt doen tijdens deze vorm van beweging. Dat gezegd zijnde, is het belangrijk om te bepalen welke fietspositie de beste is voor jouw situatie. De vraag ‘wat is de beste positie om te fietsen?’ is daarmee meteen al voor een stuk beantwoord. Het hangt immers af van jouw persoonlijke voorkeur én de omstandigheden. Bij tweedehands elektrische fietsen zal je optimale positie bijvoorbeeld al anders kunnen zijn dan bij een gewone fiets.

Er bestaat heel wat discussie over het belang van een goede plaatsing van de armen, benen, heupen en billen. In feite is het vooral van belang dat je een positie zoekt waar je je comfortabel bij voelt én waarin je langdurig kunt fietsen. Het liefst zonder pijn of stramheid. Hieronder vind je enkele handige tips om voor jouw situatie de beste fietspositie te bepalen! 

Belangrijke factoren om de juiste positie tijdens het fietsen te bepalen

1. De helling van het terrein

Ten eerste speelt de hellingsgraad van het terrein waarover je fietst een grote rol bij het bepalen van de optimale fietspositie. Als je bijvoorbeeld vlak rijdt, dan is het zoveel gemakkelijker om gewoon plat op het zadel te zitten.

Bij een steile helling naar boven is het dan weer beter om rechtop te staan. Waarom? Omdat je op die manier méér kracht kunt zetten met je beenspieren en gemakkelijker naar boven geraakt. 

2. Je eigen conditie en kracht

Vervolgens is het ook van belang dat je rekening houdt me je eigen conditie en kracht om een goede positie te bepalen tijdens het fietsen. Heb je bijvoorbeeld vooral veel kracht in je beenspieren? Of voel je je beter als je wat meer kunt meetrekken met je armen?

Afhankelijk van deze factoren zal een andere positie aangeraden zijn. Niet alleen om comfortabel langdurig te fietsen, maar ook om dat veilig te kunnen doen. De boodschap hierbij is: probeer verschillende fietsposities uit om jouw ideale oplossing te vinden. 

3. De versnelling waarin je rijdt

Ten slotte zullen de manier waarop en de positie waarin je fietst ook voor een groot stuk beïnvloed worden door de versnelling waarin je rijdt. Bij een lagere versnelling, bijvoorbeeld als je op vlak terrein rijdt, hoef je niet heel veel kracht te zetten met je benen. Je kan dus gemakkelijk in het zadel blijven zitten.

Fiets je in een hogere versnelling en moet je nog snelheid maken? Dan is het een goed idee om rechtop te gaan staan. Zo vangen je benen en bilspieren die extra weerstand moeiteloos op. Ook je armen zullen in dit geval helpen om stabiel te blijven rijden, wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is!