Sterk Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een therapeutische deken die ook letterlijk zwaar is. Een verzwaarde deken voor volwassenen weegt meestal 6-9 Kilo, en eronder liggen helpt de slaap te verbeteren, angst te verminderen en stress te verlichten. Maar hoe werkt een verzwaringsdeken deken nu precies om beter te slapen en je rustiger te voelen? Het komt allemaal neer op de wetenschap van “deep touch pressure” of DTP.

Wanneer cortisol in het lichaam te lang te hoog blijft, is de kans groter dat zich medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziekten, insulineresistentie of obesitas wordt ontwikkeld. Het volstaat te zeggen dat hoge cortisolniveaus een goede nachtrust in de weg staan. Het gebruik van een verzwaringsdeken kan een hoog cortisolgehalte beteugelen en het stressniveau tijdens de slaap verlagen.

Kan een verzwaringsdeken angst verminderen?

Ja, de zachte druk op het hele lichaam van een verzwaringsdeken creëert een knuffelachtige sensatie om de therapeutische kracht van deep touch pressure (DTP) te benutten. DTP zorgt voor rustgevende, stressverlagende voordelen door het cortisolniveau te verlagen, het serotonineniveau te verhogen en uw lichaam te helpen meer melatonine aan te maken. Herstel van lichaam en geest in deze ontspannen toestand verlicht angst. Slapen onder een verzwaringsdeken helpt je jezelf rustiger te voelen, zodat je uiteindelijk gemakkelijker in slaap valt en langer blijft slapen.

Kan een verzwaringsdeken slapeloosheid behandelen?

Veel mensen hebben ontdekt dat wanneer zij onder een verzwaringsdeken slapen, algemene slaapproblemen, angst en stress beter beheersbaar worden. Het onderzoek naar de effectiviteit van verzwaringsdekens neemt gestaag toe en de bevindingen zijn veelbelovend.

Er zijn verschillende belangrijke onderzoeken die aantonen hoe een verzwaringsdeken kan helpen bij de behandeling van slapeloosheid, het verminderen van angst en het verlichten van stress.

Wat zijn de voordelen van verzwaringsdekens?

In het vorige hoofdstuk vertelden we hoe bewezen is dat verzwaringsdekens angst verminderen en slapeloosheid verlichten. Maar dat zijn niet de enige voordelen van de verzwaringsdekens!

Hier is een lijst van de top 15 voordelen van verzwaringsdekens:

1. Brengt een betere slaap

2. Kalmeert stress-niveaus

3. Verlicht angst

4. Verzacht slapeloosheid

5. Helpt pijn te verlichten

6. Bestrijdt neveneffecten van fibromyalgie

7. Brengt de gezondheidsvoordelen van knuffelen

8. Helpt autistische mensen makkelijker te rusten

9. Versterkt de aandachtsspanne

10. Helpt sensorische overbelasting te behandelen

11. Kan de stemming verbeteren

12. Helpt symptomen van OCD te verzachten

13. Verlicht symptomen van RLS

14. Helpt PTSD-gerelateerde slaapeffecten te bestrijden

15. Ondersteunt de unieke slaapbehoeften van ouderen

Verzwaringsdekens kunnen symptomen van RLS behandelen

Het Restless Leg Syndrome (RLS) kan veranderen van een kleine ergernis in een bekende slaapstoornis. Hoewel er geen remedie bestaat voor deze merkwaardige aandoening, kan slapen onder een verzwaringsdeken helpen de RLS-symptomen te verlichten.

Hoe verlichten verzwaringsdekens pijn?

De therapeutische druk op het hele lichaam van een verzwaringsdeken kan pijn verlichten en het algemene welzijn bevorderen, en dat allemaal terwijl we slapen. In gedachten houdend dat pijn een persoonlijke weg is en dat de remedies die bij de ene persoon werken misschien niet hetzelfde effect hebben bij de andere, gaat chronische pijn vaak gepaard met een hoog cortisolgehalte, verminderde serotonine en een slechte nachtrust.

Verzwaringsdekens zijn een gemakkelijk te gebruiken en natuurlijke manier om deze problemen aan te pakken.

Verzwaringsdekens kunnen fibromyalgie symptomen bestrijden

Fibromyalgie is een chronische pijnaandoening die vaak gepaard gaat met slaapproblemen en intense vermoeidheid. Sommige mensen die lijden aan fibromyalgie hebben ontdekt dat verzwaarde dekens de slaap- en angstgerelateerde symptomen verlichten.

Verbeter uw stemming met een verzwaringsdeken

Als ’s nachts woelen en draaien zijn tol eist op je daghumeur, probeer dan een verzwaringsdeken te gebruiken om je stemming te verbeteren. De natuurlijke serotonineverhogende effecten van slapen onder gewicht helpen u dieper te slapen en beter wakker te worden.

Als het stress is die je humeurig maakt, helpt een verzwaringsdeken ook om hoge cortisolniveaus te beteugelen. We zijn allemaal wel eens chagrijnig na een onrustige nacht, en het is geen geheim dat prikkelbaarheid en slaaptekort hand in hand gaan. Maar wees gerust, slapen onder een gebreide verzwaringsdeken kan helpen om de veerkracht terug te brengen.

Hoe een verzwaringsdeken te gebruiken

Om de voordelen van slapen onder gewicht te maximaliseren, raden we aan dagelijks onder een verzwaringsdeken te slapen. Veel mensen vinden ook dat werken met een verzwaarde deken over hun schoot of schouders helpt om zich beter te concentreren.

Is het goed om elke nacht met een verzwaringsdeken te slapen?

Ja, je kunt een verzwaringsdeken gebruiken als onderdeel van je nachtelijke rust. Verzwaringsdekens zijn zo ontworpen dat ze gelijkmatig verzwaard zijn en natuurlijk ademen, zodat je de hele nacht comfortabel slaapt, elke nacht weer.

Hoe lang duurt het voordat een verzwaarde deken werkt?

De tijd die nodig is voordat een verzwaringsdeken zijn wonderen begint te verrichten, verschilt van persoon tot persoon. Zoals de meeste nieuwe dingen, kan slapen onder gewicht even wennen zijn, maar de juiste verzwaringsdeken zou je lichaam en geest binnen de kortste keren moeten conditioneren tot een betere manier van slapen.

 

Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden als je een verzwaarde deken gaat gebruiken:

  • Als het nodig is, ga er dan rustig onder door te beginnen met alleen je benen te bedekken.

  • Gebruik de verzwaringsdeken de eerste twee of drie dagen slechts 30 minuten om je lichaam te helpen zich aan te passen.

  • Geef jezelf minstens 10 nachten om de voordelen van een verzwaringsdeken te voelen.

  • Verzwaringsdekens werken het best als ze deel uitmaken van je slaapgewoonten. Wist je dat het minstens 18 dagen duurt om een nieuwe gewoonte te vormen?

TIP: Als je ’s nachts onder onze grof gebreide verzwaringsdeken slaapt, gebruik dan alleen een bovenlaken met de verzwaringsdeken. Het leggen van een verzwaarde deken bovenop een dekbed houdt de lichaamswarmte vast, en dit belemmert het krijgen van herstellende rust. Slapen onder een laken met een verzwaringsdeken brengt de comfortabele balans tussen knus en koel.

Meer informatie over slaapproducten