Sterk Gezond
Image default
Gezondheid van kinderen

Je baby in bad doen in acht eenvoudige stappen

1. Breng de kamer op temperatuur

Over het algemeen is een kamertemperatuur van rond de achttien graden prima voor een baby, maar het is goed als de kamer waar de baby in bad gaat lekker warm is. Probeer naar een temperatuur van tussen de 20 en 24 graden te streven en probeer tocht vermijden door de ramen en deuren dicht te houden. Zo creëer je een lekker warme omgeving waardoor in bad gaan extra prettig is voor de baby.

2. Leg de spullen klaar

Voordat je je baby in bad kunt doen heb je een aantal spullen nodig, namelijk: schone kleertjes, een kruik om de kleertjes lekker warm te maken, een badje, een aankleedkussen, billendoekjes, twee hydrofiele luiers, een handdoek, shampoo (als je baby al haar heeft) en babybadolie. Als je al deze benodigdheden hebt ben je in principe klaar om je baby in bad te doen.

3. Breng het bad op temperatuur

Net als de kamer is het belangrijk dat het bad op de juiste temperatuur is. Echter is de temperatuur van het bad wel belangrijker dan die van de kamer, je wilt namelijk niet dat je baby het te warm of te koud heeft. De ideale temperatuur is 37 graden, kamertemperatuur dus. Je kunt zelf voelen of het water op de juiste temperatuur is door je arm tot aan de elleboog in het water te steken. Als het niet warm of koud is, is het goed. Om zeker te zijn kun je het natuurlijk altijd meten met een thermometer.

4. Maak je baby klaar

Nu kun je de baby klaar gaan maken om hem/haar in bad te kunnen doen. Als je baby volledig uitgekleed is, is het verstandig om de billetjes nog even schoon te maken met wat billendoekjes. Je wilt niet dat er bacteriën in het water terechtkomen.

5. Leg je baby in bad

Nu is het moment daar om je baby daadwerkelijk in bad te doen. Het is belangrijk om je baby goed te ondersteunen als je hem/haar in het badje legt, sommige baby’s vinden het namelijk heerlijk om in bad te gaan maar andere baby’s kunnen het ook best eng vinden. Met je rechterhand kun je je baby optillen en met de andere hand ondersteun je het hoofdje. Zo kun je hem/haar rustig het water in laten zakken. Vijf tot tien minuten in bad is meer dan genoeg voor een baby.

6. Was je baby

De babyhuid is nog erg gevoelig en je moet dus erg oppassen met de verzorgingsproducten die je gebruikt. De beste tip is om zo min mogelijk te gebruiken van dat soort producten, de huid van de baby beschermt namelijk al van zichzelf en die wil je niet beschadigen. Je kan een paar druppels babyolie gebruiken om de huid soepel en zacht te houden en als je baby al flink wat haar heeft kun je ook een baby shampoo gebruiken.

7. Droog je baby af

Van het lekker warme bad naar de koudere lucht vinden veel baby’s niet zo prettig. Het is daarom belangrijk om snel te beginnen met het voorzichtig afdrogen van je baby en dat doe je door te deppen. Je werkt van boven naar beneden. Zorg dat alle huidplooien goed droog zijn zodat er geen smetplekken kunnen ontstaan. Eventueel kun je na het drogen nog wat speciale crème voor baby’s aanbrengen om de huid soepel en zacht te houden.

8. Kleed je baby weer aan

Allereerst trek je je baby een luier aan. Nu kun je je baby weer gaan aankleden met de kleertjes die als het goed is lekker voorverwarmd zijn zodat je baby het lekker warm heeft. Let wel op dat ze niet te heet zijn. Ongeveer 2 à 3 keer per week in bad is het advies voor baby’s.