Sterk Gezond
Image default
Zintuigen

Prikkel je zintuigen met de Rode beuk

De rode beuk, ook wel bekend onder de Latijnse naam Fagus sylvatica ‘Atropunicea’ is een cultivar van de gewone beuk en kan tot wel 40 meter hoog groeien. De boom staat vooral bekend om zijn opvallende en mooie rode bladeren. Het is een veel voorkomende boom in tuinen en parken, maar de rode beuk brengt nog veel meer interessante feitjes met zich mee, in dit blog gaan we daar verder op in.

De Rode beuk, een opvallende verschijning

De rode beuk heeft een brede eironde kroonvorm met een gesloten kroonstructuur, de bast is glad en grijs van kleur. De bladeren lopen rood uit, in de zomer verkleuren ze naar groen maar in de herfst worden ze nog prachtiger, dan krijgen de bladeren een intense bruinrode kleur. Veel bomen verliezen hun bladeren in de winter, de rode beuk behoudt zijn bladeren en dit zorgt ook winters voor een mooie aanblik.

Verschil tussen de Rode beuk en de Groene beuk

Veel mensen denken dat de rode beuk hetzelfde is als de groene beuk, maar dit is echter niet het geval. Zoals de namen al verklappen heeft de rode beuk rode bladeren en de groene beuk groene bladeren. Het verschil zit hem vooral in de herfst- en winterperiode. In de herfst verkleuren de groene bladeren naar geelbruin en vallen vervolgens van de boom, de bladeren van de rode beuk blijven het gehele jaar door hangen.

De oorsprong van de Rode beuk

De rode beuk is een variant van de groene beuk, deze is afkomstig uit grote delen van Midden-, West-, en Noord-Europa en komt uit de familie van de napjesdrager (Fagaceae). Tegenwoordig is de rode beuk over de hele wereld te vinden, hij komt vooral veel voor in parken en tuinen. 

Het planten van de Rode beuk

Ben je van plan om een rode beuk in je tuin te planten? Wanneer je een boom besteld, verzorgt de boomkwekerij al het plantwerk, dit is namelijk echt maatwerk. Vaak krijg je ook nog garantie op hergroei als de boomkwekerij de boom zelf aanplant. Mocht je toch twijfelen of de rode beuk wel echt in je tuin past? Advies geven boomkwekerijen graag en voor oriëntatie kan je een kijkje nemen in de bomentuin met talloze grote bomen.

 

De rode beuk is een echte blikvanger het hele jaar door, de opvallende rode bladeren maken deze boom uniek en bijzonder. Wil jij een mooie, opvallende boom in je tuin? Overweeg dan zeker de rode beuk!

 

https://www.brienissen.nl/content/79-rode-beuk