Sterk Gezond
Image default
Thuisgezondheid

Hoe vaak bed verschonen?

Hoe vaak bed verschonen?

Een schoon bed is heerlijk, maar wanneer en hoe vaak bed verschonen? Eigenlijk zou je je beddengoed elke week moeten verschonen. Natuurlijk is dat in de praktijk niet altijd mogelijk. Maar je moet je inspannen om het minstens een keer per maand te doen. Het is ook aan te raden om het dekbedovertrek en de kussenslopen na twee of drie maanden te wassen.

Wanneer mijn bed verschonen?

Zoals met alle soorten kussens, dekbedden en dekbedden, hebben ze tijd nodig voor ze na het wassen weer helemaal droog zijn. Na het openen van de verpakking van je beddengoed , kun je ze meteen in de wasmachine gooien. Je moet echter wachten tot de volgende dag voordat je bijvoorbeeld schone lakens aantrekt, want dan zullen ze tijdens het slapen min of meer droog zijn. Je kunt je lakenpakketten na gebruik ook invriezen, zodat het is altijd schoon.

Rechthoekig beddengoed: Het verschonen van de lakens gebeurt vooral om hygiënische redenen. Als je bijvoorbeeld ‘s nachts vaak zweet, kan het gebeuren dat je matras niet snel genoeg droogt. Dit kan leiden tot onaangename geurtjes of zelfs schimmelvorming. Als je een dekbedovertrek gebruikt, moet dat beslist minstens twee keer per maand gewassen worden. Reserve overtrekken hoeven niet verwisseld te worden, maar moeten na een ongelukje met naald en draad gerepareerd worden.

Kussens: Omdat ons hoofd er direct mee in aanraking komt, hebben ze ook regelmatig verzorging nodig. Je moet overwegen om elke 1 – 2 maanden je kussensloop te vervangen, zodat je op altijd frisse kleren slaapt. Nog belangrijker is de vervanging van hoofdkussens om de drie jaar, want ook kussens hopen zich op met dode huidcellen en verliezen hun oorspronkelijke donzigheid.

Verwissel de matrasbeschermer: Bij het verschonen van je lakens moet je ook aandacht besteden aan je matrasbeschermer. Eens in de 3 maanden is meestal voldoende voor dit laken. Op deze manier worden deeltjes die allergieën of irritaties kunnen veroorzaken uit je bed verwijderd voor je er weer in slaapt.

Dekens verschonen

Hoe vaak moeten dekens verschoond worden? De vraag hoe vaak je beddengoed moet verschonen hangt af van wat voor deken het is. Dekens met synthetische vulling drogen sneller dan die met natuurlijke materialen zoals dons. Je gewicht speelt hierbij ook een rol, dus hoe zwaarder je bent, hoe vaker je deken schoongemaakt moet worden. Voor gemiddelde mensen die alleen onder een enkele deken slapen , is een wisseling van de deken eens in de 3-6 maanden vaak voldoende. Wie meer dan één deken gebruikt of een bijzonder zwaar lichaam heeft, moet zijn dekens vaker verschonen. Het hangt er ook van af of je je dekens in de wasmachine of met de hand wast. Doe je dat wel, dan is 4 weken meestal voldoende voor de meeste mensen.

Het is niet alleen je wasmiddel dat een rol speelt in hoe schoon je je beddengoed houdt, maar ook de temperatuur van het water dat je gebruikt. Hoe warmer het water is, hoe meer vuil uit je deken en lakens wordt verwijderd. Dit betekent dat het belangrijk is om zo mogelijk op hoge temperatuur te wassen (minstens 60 graden Celsius).

Ben je op zoek naar nieuw beddengoed? Ga naar Dekbedenzo voor de beste beddengoed van Nederland.

https://dekbedenzo.nl/blog/hoe-vaak-bed-verschonen/