Sterk Gezond
Image default
Geneeskunde

Heb je een nieuwe knie nodig? Je kunt al snel terecht!

Een knieoperatie waarbij je een nieuwe knie krijgt is zo’n operatie waar je écht naar uit kunt kijken. Je weet immers dat de kans heel groot is dat je daarna weer goed kunt functioneren. Je kunt weer heerlijk wandelen, sporten en met de kinderen of kleinkinderen spelen. Het plaatsen van een knieprothese is een operatie die ze bij Orthoparc Bosch en Duin heel regelmatig uitvoeren. En dat zonder wachtlijst! Het gaat hier om een behandeling in een privékliniek. Toch wordt deze behandeling in veel gevallen volledig vergoed door de verzekering. Neem voor je een intake plant, eerst even contact op met je verzekeringsmaatschappij. Je komt dan niet voor verrassingen te staan.

Een operatie is niet zomaar iets!

De keuze voor een operatie is dan ook niet zomaar gemaakt. Een operatie is altijd heftig. Je moet er toch weer de tijd voor nemen om ervan te herstellen. Toch is een operatie bij Orthoparc Bosch en Duin een aanrader. Gaat het om een operatie aan de meniscus of aan de voorste kruisbanden? Dan is de kans groot dat deze door middel van een kijkoperatie kan worden uitgevoerd. Het voordeel daarvan is dat de operatie minder invasief is en dat het herstel nog sneller gaat.

Moet je knie worden vervangen door een knieprothese? Dan is de procedure net even anders. Je krijgt dan een ruggenprik en wordt geopereerd. Aan het eind van de dag heb je je eerste stappen alweer gezet. En dan mag je naar huis. Natuurlijk krijg je dan goede pijnmedicatie en adviezen mee.

Hoe bereid je je voor op een knieoperatie?

Het is slim om, voor je geopereerd wordt, even kritisch te kijken naar de vloer in je huis. Liggen er overal losse kleden? Zijn er snoeren die door de kamer lopen? Hoe is het gesteld met de drempels in je huis? Zorg dat er niets voor de voeten ligt als je weer terugkomt uit de kliniek.

Heb je een waterbed? Dan is het verstandig om (tijdelijk) een ander bed neer te zetten. Een waterbed is niet stabiel genoeg om de knie voldoende rust te geven, zo vlak na de operatie. Dit tijdelijke bed kan gewoon boven worden neergezet. Het trappenlopen heb je al snel weer onder de knie.

In de badkamer is het wel zo fijn als je een krukje hebt om op te zitten tijdens het douchen. Dit zorgt ervoor dat de kans op uitglijden op een gladde, natte badkamervloer flink wordt verkleind. Ook is staan onder de douche zeker de eerste paar dagen nog wel een beetje teveel van het goede.

Naar het toilet gaan kan ook een flinke uitdaging zijn. Zeker wanneer de knie nog niet volledig wil buigen. Een toiletverhoger kan hier uitkomst bieden!

 

Neem vooraf contact op met een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Je revalidatie kan al snel beginnen!