Sterk Gezond
Image default
Dier

Elektrolyten voor het paard

Elektrolyten voor het paard. Hoe zit dat?

Ben je paardenhouder of liefhebber, of ben je werkzaam op een manage, dan kom je ongetwijfeld in contact met voeding en voeding supplementen voor paarden. Eén van deze supplementen wat vaak wordt gebruikt voor paarden zijn Elektrolyten.

Elektrolyten zijn basis mineralen die dankzij positieve en negatieve deeltjes (ionen) zich hechten aan andere mineralen wat resulteert in zouten. De meest bekende zout is bijvoorbeeld Natriumchloride – ook wel keukenzout. Zout is ontzettend belangrijk voor een gezonde vochtbalans in cellen en voor de afvoer van afvalstoffen zodat bijvoorbeeld spieren goed hun werk kunnen doen.

Wat te doen bij een tekort aan Elektrolyten bij je paard?

Het mag dus duidelijk zijn dat voldoende Elektrolyten belangrijk zijn voor de gezondheid van het paard. Wat je moet weten is dat een gemiddeld gezond paard ca. 20-30 liter water drinkt per dag. Bij een redelijke inspanning (lees zweten) kan een paard 10 tot 12 liter water verliezen, wat gelijk staat aan 10 gram Elektrolyten per liter water. Een paard die dus langdurig inspant verlies veel Elektrolyten. Daarom is het belangrijk dat je paard goed blijft drinken om de vochtbalans in orde te houden. Het zweet van een paard bevat veel meer zout dan mensenzweet. Je kunt aan verschillende aspecten herkennen dat een paard Elektrolyten tekort heeft. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Sloom of neerslachtig
  • Donkere urine
  • Mindere prestaties
  • Een doffe of kleurloze vacht
  • In ergste geval uitdrogingsverschijnselen

Equilin Elektrolyten voor balans tussen water en elektrolyten

Gelukkig hoeft dit allemaal niet zo ver te komen. Bij Equilin hebben we geweldige voedingsproducten én supplementen ontwikkeld die je paard fit en gezond houden aan de hand van de bewegingsintensiteit, leeftijd en gewicht van het paard. De hoeveelheid water wat een paard nodig heeft is afhankelijk van meerdere factoren zoals

  • Hoe actief een paard is
  • Of een paard een veulen zoogt
  • Klimaat waarin het paard leeft

Wanneer je merkt dat een paard vaak en veel zweet, kun je ervoor kiezen om de hoeveelheid Elektrolyten aan te vullen met speciaal Elektrolyten drank van Equilin. Deze is leverbaar in handige emmer formaat van 1,5kg en 4kg en komt in poedervorm. Het bevat natrium, kalium, chloride, vitamine C, druiven- en vruchtensuiker en smakelijke kruiden. Deze natuurlijke electrolytendrank wordt graag gedronken door paarden door de toevoeging van smakelijke kruiden.

Is een teveel aan elektrolyten mogelijk?

Allereerst adviseren we om altijd aan de voorgeschreven hoeveelheid aan te houden wat op onze verpakking staat, op basis van het gewicht van je paard of pony. Ook is het belangrijk dat dit geen medicijn is en dat een paard met gezondheidsklachten zoals een slechte nierfunctie altijd gecheckt moet worden door een dierenarts. Geef onze Elektrolyten ook bij voorkeur aan paarden op het juiste moment. Denk bijvoorbeeld direct na overmatig zweten na een inspanning of endurance wedstrijd. En ook zal je teveel Elektrolyten geven aan het paard, dan is het lichaam slim genoeg en voert deze overtollige mineralen af via de urine.

https://www.equilin.eu/