Sterk Gezond
Image default
Alternatief

Conflict coach vs Mediator

In plaats van een advocaat, stappen er steeds meer mensen naar een mediator. In tegenstelling tot een advocaat is een mediator onpartijdig. Een mediator moet namelijk zorgen dat een gesprek tussen twee of meer personen, partijen of groepen in goede banen verloopt. In 2018 waren er in Nederland ongeveer 52.000 mediations vergeleken met de 47 000 in 2009. Hoewel, het aantal mediations dus toeneemt, is nog steeds niet iedereen op de hoogte wat het verschil is tussen een conflictcoach en een mediator Hieronder, vindt je dus een overzicht van de verschillen tussen deze twee beroepen.

Conflict coaching

Voor een conflict coach is het besef in en eigen bijdrage in een conflict belangrijk. Het partijen waarin er een conflict is ontstaan moeten leren om denkwijzen die het conflict alleen nog maar verergeren loslaten en omzetten in positieve bijdrage om het conflict juist te verminderen. Een conflict coach attendeert daarom om meer bewustzijn te creëren in (onderliggende) wensen, behoeftes en verlangens. Als het punt is bereikt dat mensen deze vaardigheid onder de knie hebben gekregen, kan men beter met conflicten omgaan en die mogelijk vermijden. 

 

Een conflict coach is daarom een goede oplossing voor degene die onder andere een oplossing bij een actueel en concreet willen hebben, het willen oplossen van conflicten waarmee een conflict partner mogelijk meezit of de kunst van de zelfreflectie willen leren. Na de hulp van een conflict coach realiseren partners vaak dat het gebrek aan een luisterend oor en goed kunnen geven en ontvangen van feedback vaak het probleem van een conflict is geweest. Daarbovenop zorgt een conflict coach ervoor dat iemand zich bewust is van diens emoties en deze ook weet het op een juiste manier te verwerken.

Mediator 

In tegenstelling tot de een conflict coach, waarbij de nadruk op communicatie en de bijdragen aan het conflict van de conflict partners, ligt de nadruk bij een mediator op het oplossen van een probleem. Door een onafhankelijke blik op de situatie te werpen, ondersteunt een mediator idé partners in het maken van een gezamenlijk besluit of de zoektocht naar de juiste oplossing. Onderhandelingen die bijvoorbeeld vastlopen, kunnen door een mediator weer gemakkelijker worden gemaakt. Neem een kijkje op www.buitengewoonmediation.nl voor meer informatie!