Sterk Gezond
Image default
Tandheelkunde

Hoe behoud je een gezonde mond met behulp van vitamines en mineralen?

Het belang van gezond tandvlees

Gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt nooit. Naast een goede mondhygiëne door het regelmatig poetsen en flossen, speelt de inname van vitamines en mineralen een belangrijke rol in de gezondheid van je tandvlees. Omdat een gezonde mond leidt tot een gezonder gebit, is het goed om te weten welke vitamines en mineralen je kunnen helpen om een gezond gebit te behouden.

Belangrijke vitamines en mineralen voor gezond tandvlees

 • Vitamine A
 • Vitamine B3
 • Vitamine B12
 • Vitamine C
 • Vitamine D
 • Vitamine E
 • Zink
 • Calcium
 • Magnesium
 • Selenium
 • Foliumzuur

Een gezonde mond met vitamine A

Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte gezondheid van het tandvlees en ongewenste ontstekingsreacties. Daarom is het belangrijk om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Dit kun je doen door het eten van producten zoals leverworst, wortelen, boter, eieren en gerookte paling.

Vitamine B3 voor sterke tanden

Een tekort aan vitamine B3 kan resulteren in parodontale afbraak en bloedend tandvlees. Daarom is het raadzaam om voldoende vitamine B3 in te nemen door het eten van producten zoals champignons, kip, pinda’s, tonijn, zalm en zonnebloempitten.

Vitamine B12 voor gezond tandvlees

Een tekort aan vitamine B12 vergroot de kans op aften en bloedend tandvlees. Door voldoende vitamine B12 binnen te krijgen, kun je dit voorkomen. Je vindt vitamine B12 in producten zoals eieren, kip, magere yoghurt, makreel, rundvlees en zalm.

Vitamine C voor gezond mondweefsel

Vitamine C helpt bij het behouden van gezond mondweefsel en bij het herstel van gezond tandvlees. Roken zorgt er echter voor dat je 40% minder vitamine C opneemt, wat slecht is voor zowel de gezondheid van het tandvlees als het gebit. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees en opgezwollen tandvlees. Je vindt vitamine C in producten zoals paprika en sinaasappels.

Mineralen voor gezond tandvlees

Naast vitamines spelen mineralen ook een belangrijke rol bij het behouden van gezond tandvlees en gebit. Hieronder volgen enkele belangrijke mineralen die bijdragen aan een gezonde mond.

Je mond in balans met zink

Zink is belangrijk voor het bevorderen van een gezonde mondflora en het tegengaan van tandvleesontstekingen. Een tekort aan zink kan leiden tot bloedend tandvlees en een slechte mondgezondheid. Een aantal goede bronnen voor zink zijn: noten, vis en vlees.

Sterke tanden met calcium

Calcium speelt een belangrijke rol bij het behouden van sterk en gezond tandvlees en het versterken van het gebit. Een tekort aan calcium kan leiden tot tandbederf en tandvleesontstekingen. Calcium vind je in melk, kaas, yoghurt en sardines.

Een gezonde mond met voldoende magnesium

Net als calcium is magnesium belangrijk voor het behouden van sterk en gezond tandvlees en het versterken van het gebit. Magnesium helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van stress. Magnesium is voornamelijk te vinden in voedingsmiddelen als noten, spinazie en avocado.

Selenium voor een gezonde mond

Selenium is betrokken bij de bevordering van gezond tandvlees omdat het helpt kleine ontstekinkjes te verminderen. Te weinig selenium in je dieet kan er voor zorgen dat je tandvlees sneller bloedt de algeheel gezondheid van je mond verslechteren. Bronnen van selenium zijn paranoten, zalm en garnalen.

Een goede mondflora dankzij foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor het bevorderen van een gezonde mondflora en het tegengaan van tandvleesontstekingen. Foliumzuur vind je in groene bladgroenten, volkorenproducten en avocado.

Een mooie bijdrage aan een gezonde mond en gezonde tanden dankzij whitening strips

Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon dat onder anderen noten, groenten en vlees bevat, kun je veilig je tanden bleken dankzij de whitening strips van Witter Gebit. Dit zijn bleekstrips voor je tanden die een speciaal whitening-middel bevatten dat niet alleen je gebit witter maakt, maar het bevat ook versterkende bestanddelen zoals hydroxyapatiet, zodat je tanden gezond en sterk blijven.

Conclusie

Gezond tandvlees is belangrijk voor de gezondheid van je gebit. Naast een goede mondhygiëne is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Hierdoor houd je je tandvlees gezond.