Sterk Gezond
Image default
Gezondheid van tieners

Het nut van rageren

Met rageren verwijder je bacteriën die zich op de tanden en kiezen hechten. Verwijder je deze bacteriën niet, binnen 24 uur, dan ontstaat er tandsteen. Met ragers hou je het gebit ook schoon, naast het gebruik van een tandenborstel, tandzijde en tandenstoker. Ragers zijn kleine, ronde borsteltjes, waarmee je de moeilijk te bereiken ruimtes tussen je tanden en de kiezen kunt reinigen. 1 keer per dag rageren is voldoende. Ragers komen op markt in verschillende formaten. Net als het belang van het gebruik van de juiste tandenborstel, is het bij het rageren ook van belang om de juiste formaten voor de tussenruimtes van je kiezen te gebruiken. Daardoor voorkom je dat de metalen kern van het borsteltje je tanden beschadigt.

Vraag de mondhygiënist of tandarts om advies

De mondhygiënist kan je het best adviseren, welke ragers te gebruiken. Het is ook de plek, waar je het best de technieken kunt aanleren voor het rageren zowel de tanden als het tandvlees beschadigen. En, te kleine ragers zijn niet effectief genoeg. Bij te kleine ragers worden niet alle voedingsresten en tandplak verwijderd. Voor het gewenste resultaat bij het rageren is het ideaal, om eerst te rageren en dan te poetsen. Bij het rageren komen niet alleen de voedselresten los, maar ook de bacteriën en tandplak. Met het poetsen na het rageren, verwijder je dan makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond. 

Hoe te rageren

Voor het effectief rageren, plaats je de rager loodrecht tussen twee tanden of kiezen en maak je horizontaal voortstuwende bewegingen van buiten naar binnen. Makkelijk is, om daarbij te starten, bij de onderkaak en vervolgens te gaan naar de bovenkaak. Het kan zijn dat je voor je kiezen een andere maat moet gebruiken dan voor je tanden. Zoals de tanden en kiezen onderling verschillen van elkaar, zo zullen ook de ruimtes tussen de tanden en kiezen onderling verschillen. Vraag je mondhygiënist naar de exacte maten van de te gebruiken ragers.

Hergebruik van de rager is mogelijk, door deze na gebruik goed te reinigen en af te drogen. Je kunt de rager dan zo vaker gebruiken.

https://tandartskeizerkarelpark.nl/