Sterk Gezond
Image default
Diensten

Nog geen zorgverzekering geregeld? Zo doe je dat

Een nieuwe zorgverzekering uitzoeken vraagt om de nodige research. De meeste Nederlanders gaan er dan ook een middag goed voor zitten. Heb jij nog geen basisverzekering met of zonder aanvullende dekkingen op het oog? In dit artikel delen we enkele handige tips voor het afsluiten van een zorgverzekering.

Stel je zorgbehoeften vast

De keuze uit zorgverzekeringen is groot. Wie direct het internet op gaat, zal dan ook snel overweldigd raken door de hoeveelheid opties. Dit is echter eenvoudig te voorkomen door eerst op papier te zetten welke zorg jij denkt nodig te hebben. Vaak vormt je medische geschiedenis hierbij een goede leidraad. Is er dit jaar echter iets gebeurd, waardoor je komend jaar verwacht meer of andere zorg nodig te hebben? Dan kan een aanvullende dekking voor bijvoorbeeld de fysio of tandarts handig zijn. Reken voor de zekerheid altijd uit of de verwachte kosten opwegen tegen de zorgpremie die je moet betalen.

Bedenk welke polis je voorkeur heeft

In beginsel zijn alle basisverzekeringen aan elkaar gelijk. De inhoud van het basispakket wordt namelijk bepaald door de overheid. Wel kan de premie per verzekeraar verschillen, net als de hoeveelheid zorgverleners waar je uit kunt kiezen. Dit laatste punt is vooral van belang als je kiest voor een naturapolis. Met een naturapolis worden namelijk alleen zorgkosten van gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Ga je naar een zorgverlener toe zonder contract? Dan is een deel van de kosten voor eigen rekening. Wie daarentegen kiest voor een restitutiepolis, heeft vrije keuze uit zorgverleners. Wel staat hier een iets hogere premie tegenover.

Bepaal de hoogte van het eigen risico

Naast de keuze voor aanvullende dekkingen speelt ook de hoogte van het eigen risico een rol bij de hoogte van je zorgpremie. Met een maximaal eigen risico van €885 betaal je namelijk minder premie dan bij het verplichte eigen risico van €385. Het ophogen van het eigen risico is geheel vrijwillig en kan gedaan worden met tussenstappen van honderd euro.

Vergelijk zorgverzekeringen

Zorgverzekeraars maken in november de polisvoorwaarden en de bijbehorende premies voor het komende jaar bekend. Je hebt dan nog ruim een maand de tijd om van zorgverzekeraar te wisselen. Benieuwd welke zorgverzekeraar aan jouw wensen voldoet? Online zijn diverse tools te vinden voor het vergelijken van zorgverzekeringen. Mocht je je verzekering aanpassen of willen overstappen, regel dit dan op uiterlijk 31 december. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten moet voor 1 februari gebeuren. Je bent dan met terugwerkende kracht verzekerd vanaf 1 januari.